Thee weetjes

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de theeplant. Na het oogsten van de thee worden de bladeren direct gewokt of gestoomd, hierdoor wordt de oxidatie van het blad stilgelegd waardoor de groene kleur en smaak behouden blijft.

Hoe zet je een perfect kopje groene thee?
Gebruik de juiste watertemperatuur, tussen de 60 en 80 graden, 2 gram groene thee per kopje, zettijd 2 minuten en je kunt genieten van een heerlijk kopje groene thee.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant. Zwarte thee is sterker van smaak dan witte of groene thee. Deze theesoort is 100% geoxideerd, dit doen ze door middel van lucht door de theebladeren heen te laten blazen. Daardoor zijn de bladeren zwart van kleur.

Al vele jaren is dit één van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Iedereen heeft deze thee wel eens gedronken (bewust of onbewust). Deze theesoort is zeer populair vanwege de volle smaak die veel andere theesoorten overtreft. 

Hoe zet je een perfect kopje zwart thee? Gebruik de juiste watertemperatuur, tussen de 80 en 100 graden, 2 gram zwarte thee per kopje, zettijd 2 tot 5 minuten en je kunt genieten van een heerlijk kopje zwarte thee.

Rooibos thee

Rooibos thee wordt gemaakt van de rooibos struik die groeit in Zuid-Afrika. De naaldjes van de struik worden geoogst en in de zon gedroogd. Door het drogingsproces in de zon krijgt deze theesoort een rode- bruinachtige kleur. Rooibos thee bevat geen cafeïne en kan daarom perfect gedronken worden voor het slapen gaan en is geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen.

Hoe zet je een perfect kopje rooibos thee? Gebruik de juiste watertemperatuur, 100 graden, 2 gram rooibos thee per kopje, zettijd 5 tot 8 minuten en je kunt genieten van een heerlijk kopje rooibos thee.

Witte thee

Bij het maken van witte thee worden de jonge knoppen gebruikt van de theeplant. Na het plukken wordt de thee in de zon gedroogd. De smaak van witte thee is heerlijk subtiel en zacht. Van alle theesoorten heeft witte thee de minste bewerkingen nodig.

Gezondheidsvoordelen van witte thee. Witte thee is licht van kleur en zacht van smaak. Het werkt reinigend voor het lichaam en zorgt onder andere voor een gezonde en jong uitziende huid. Witte thee helpt het lichaam gezond te houden.

4 voordelen van witte thee drinken:

1. Helpt gaatjes en tandplak voorkomen en je tanden verkleuren niet van witte thee.
2. Gaat veroudering van je huid tegen.
3. Witte thee helpt het slechte cholesterol te verlagen.
4. Witte thee kan een zere keel helpen genezen.

Hoe zet je een perfect kopje witte thee? Gebruik de juiste watertemperatuur, tussen de 70 en 95 graden, 2 gram witte thee per kopje, zettijd 1 tot 2 minuten en geniet van een heerlijk kopje witte thee.

Oolong thee

Oolong, wat zwarte draak betekent, is een Chinese theesoort die qua smaak het best te omschrijven is als een thee die zich tussen groene thee en zwarte thee begeeft.

De gedroogde theeblaadjes van oolong zijn erg herkenbaar en lijken op kleine bolletjes. Het zijn opgerolde theeblaadjes die tijdens het drogen zijn omgekruld. De thee wordt voornamelijk verbouwd in China en in Taiwan. De beste oolong thee komt van oudsher uit deze streek en dat heeft te maken met de kwaliteit van de ondergrond en het klimaat. In deze regio komt de theeplant het beste tot zijn recht en dat proef je.

Hoe zet je een perfect kopje oolong thee? Gebruik de juiste watertemperatuur, tussen de 80 en 100 graden, 2 gram oolong thee per kopje, zettijd 1 tot 2 minuten en je kunt genieten van een heerlijk kopje oolong thee.

Pu Erh thee

Deze thee heeft een kenmerkende donkerrode kleur en een stevige aardesmaak. Deze kenmerken komen voort uit een speciaal toegepast rijpingsproces en fermentatie. Vroeger, in de jaren 60, duurde dit proces circa 5 jaar. Eind jaren 60, begin jaren 70 werd een nieuw rijpingsproces geïntroduceerd, waardoor deze thee al na enkele maanden kan worden gedronken.

Pu Erh thee wordt door de kenners als zeer smakelijk en rijk ervaren. Het bewerkelijke, biologische rijpingsproces en de ouderdom van de thee dragen hier aan bij.

Waar is pu erh thee goed voor?

  • Het stimuleert je spijsvertering
  • Het bevordert je darmwerking
  • Het vermindert je hongergevoel
  • Het ontslakt en reinigt je darmen
  • Het verbetert je vetverbranding
  • Het zuivert je bloed
  • Het verlaagt je cholesterolgehalte
  • Het versterkt je immuunsysteem
  • Het stimuleert gewichtsverlies

Hoe zet je een perfect kopje pu erh thee? Gebruik de juiste water temperatuur, tussen de 90 en 100 graden, 2 gram pu erh thee per kopje, zettijd 3 tot 4 minuten en je kunt genieten van een heerlijk kopje pu erh thee.